OSNOVE NEVROMODULACIJE: NAČELA IN UPORABA

Kratka vsebina

Gradivo predstavlja pregled področja nevromodulacije, predstavitev njenega zgodovinskega ozadja, teoretskih temeljev, mehanizmov delovanja, različnih metod in tehnik nevromodulacije. Opisane so bolezni, ki se zdravijo s to metodo in tarče v osrednjem živčnem sistemu. Nevromodulacija je reverzibilna in minimalno invazivna metoda zdravljenja, ki vpliva na  kompleksne povezave v centralnem živčnem sistemu, z možnostjo ublažitve simptomov, izboljšanja neodvisnosti bolnikov in povečanja kakovosti njihovega življenja pri nevroloških in psihiatričnih boleznih. V gradivu je predstavljen tudi razvoj vmesnikov med možgani in računalnikom, ki prikazujejo vse večje možnosti na področju nevromodulacije.

Iz avtorjevega predgovora:

»Ta knjiga je namenjena uvajanju bralca v vznemirljivo področje nevromodulacij. S pomočjo te metode je mogoče vplivati na kompleksne povezave v centralnem živčnem sistemu na reverzibilen in minimalno invaziven način. Številne nevrološke in psihiatrične bolezni so posledica motene regulacije pri prenosu živčnih signalov. Poznavanje nevroanatomije in nevrofiziologije je raziskovalcem omogočilo razumevanje patofiziološke osnove za številne bolezni. Na te kritične regije lahko vpliva stimulacija ali zaviranje, kar spremeni vzorec živčne signalizacije. Na žalost nevromodulacija sama običajno ne more popolnoma ozdraviti nevrološke ali psihiatrične motnje. Vendar pa lahko bistveno pomaga ublažiti simptome, izboljšati neodvisnost bolnika in povečati kakovost njihovega življenja. Poskusi delovanja na nekatere kritične možganske regije za doseganje terapevtskih učinkov so že znani iz preteklosti. Na žalost je to privedlo tudi do zlorabe, kot je razvidno iz lobotomije in psihokirurgije. To temno poglavje v nevrologiji in psihiatriji je prispevalo k stagnaciji raziskav na tem področju, dokler raziskovalci niso ugotovili, da lahko tudi s stimulacijo dosežejo podoben, vendar reverzibilen učinek kot z lezijo. Številna odkritja, ki so prav tako na kratko obravnavana v tej knjigi, so prispevala k razvoju tega področja medicine brez primere. Danes so nevromodulatorne metode praktično nepogrešljive v sodobni nevrologiji in nevrokirurgiji za zdravljenje hudih nevroloških motenj. Poleg nevrokirurgije in nevrologije nevromodulacija vse bolj prodira v psihiatrijo in nevrorehabilitacijo.

Knjiga je namenjena študentom in drugim izvajalcem zdravstvenih storitev, ki imajo različne ravni predhodnega znanja. Ti pripomočki so nepogrešljivi v sodobni medicini, pri študiju in vsakodnevnem delu pa se vse pogosteje srečujemo s pacienti, ki živijo z različnimi nevromodulatornimi pripomočki in napravami.

Zato morajo zdravstveni delavci pridobiti vsaj osnovno znanje o tej vznemirljivi veji medicine. Iskreno upamo, da smo se naučili iz napak iz preteklosti in da se negativne izkušnje s psihokirurgijo in zlorabo ne bodo ponovile. Zato so potrebni celovitejši družbeni nadzor, pravni predpisi, ozaveščenost javnosti in strogo upoštevanje etičnih načel.«

Jazik: angleščina

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.
Nevromodulacija

Izdano

23.09.2024

Podrobnosti o monografski publikaciji

ISBN-13 (15)

978-961-7183-45-0

Dimenzije

176mm x 250mm

Kako citirati

[1]
Strojnik, T. 2024. OSNOVE NEVROMODULACIJE: NAČELA IN UPORABA. Alma Mater Europaea University – Alma Mater Press.