Dementia & Physical Activity Among the Elderly

Avtorji

Nadja Plazar
Alma Mater Europaea - ECM

Kratka vsebina

Hiter ekonomski in socialni razvoj zadnjega stoletja in boljše življenjske razmere so podaljšale življenjsko dobo ljudi po vsem svetu, še posebaj v razvitem. Ljudje ostajajo socialno, psihično in fizično aktivni tudi v visoki starosti, za kar posamezniki in družba skrbi na različne načine. Kljub temu starost prinaša številne fizične, psihične, socialne in druge spremembe. V starosti se pogosteje pojavljajo nekatere kronične nenalezljive bolezni, posebno srčno žilne bolezni, bolezni gibal in metabolne bolezni, ki zmanjšujejo kakovost življenja obolelim in njihovim svojcem, za družbo pa predstavljajo ekonomsko obremenitev. Vendar se s študenti magistrskega študijskega program Socialna gerontologija (AMEU-ECM) nismo želeli osredotočiti na prej opisane bolezni, temveč smo se pri študijskem predmetu SOCIALNA GERONTOLOGIJA KOT POLJE RAZISKOVANJA osredotočili na različne vidike bolezni, ki zaradi svoje specifičnosti predstavlja tako z zdravstvenega kot socialnega in ekonomskega stališča vedno večji problem, to je na demenco.
Izraz demenca združuje skupino bolezni, za katere so zaradi bolezni centralnega živčnega sistema značilne kognitivne spremembe obolelega. Svetovna zdravstvena organizacija opisuje demenco kot kronični progresiven sindrom, za katerega je značilno nazadovanje funkcionalnih zmožnosti, kakor tudi mišljenja in obnašanja.
Demenca in njena najpogostejša oblika Alzheimerjeva bolezen je v zadnjih dveh desetletjih zelo pogost predmet znanstvenega raziskovanja, še posebaj ker predstavlja za obolele, svojce in družbo veliko obremenitev, za domove za starejše, v kateri oboleli v napredovali fazi bolezni največkrat živijo, pa organizacijski izziv. Raziskovani so številni vidiki bolezni: socialni, preventivni, demografski, negovalni in skrbstveni, medicinski, organizacijski in ekonomski.
Pri snovanju monografije nas je vodila misel, da je potrebno pri obvladovanju kompleksne problematike v zvezi s demenco, imeti na voljo čim več empiričnega znanja pridobljenega z znanstvenim raziskovanjem. Ker je raziskovanje na tem področju zelo intenzivno in lahko vsak teden zasledimo objavljene nove znanstvene rezultate, smo se odločili, da bomo znanstvena dognanja zadnjega desetletja strnili v znanstvenih preglednih člankih, ki obravnavajo različna področja te obsežne problematike. Tako se študenti magistrskega študijskega programa Socialna gerontologija v monografiji predstavljajo z (znanstvenimi) pregledanimi članki, ki obravnavajo različna področja demence, kot so: zgodovinski pogled na bolezen, dejavnike tveganja za razvoj demence, problem upada kognitivnih sposobnosti z napredovanjem bolezni, kvaliteto življenja obolelega, način komuniciranja z obolelim, skrb in nega obolelega za demenco, vpliv fizične aktivnosti na razvoj bolezni, problem stigmatizacije obolelih za demenco in druge. Menim, da je pregled znanstvenega raziskovanja na področju demence zajet celovito, tako da bo knjiga lahko služila kot učbenik študentom socialnih in zdravstvenih smeri visokošolskega izobraževanja, posebno na drugi in tretji stopnji izobraževanja.
Monografija bo uporabna tudi za strokovnjake, ki se poklicno ukvarjajo z obolelimi s demenco, prav tako bodo svojci obolelih v njej našli zanesljive in znanstveno potrjene informacije.
S pričujočim delom smo tako želeli prispevati k čim boljšim rešitvam izziva, ki ga predstavlja demenca za današnjega starajočega posameznika in za družbo.

Prenosi

Podatki o prenosih še niso na voljo.

Izdano

01.12.2018

Podrobnosti o monografski publikaciji

ISBN-13 (15)

978-961-6966-34-4

Kako citirati